El raquetbol i l’esquaix tenen moltes similituds a primera vista, tots dos jocs es juguen amb raqueta en pistes tancades. No obstant això, els esports són realment bastant diferents en la manera en què es juguen. A causa de que la pilota bota més alt i pot colpejar qualsevol superfície, el raquetbol és més ràpid. La raqueta i la mida de la pilota són altres grans diferències.

El esquaix es va inventar el 1830 per estudiants de l’Harrow School a Anglaterra com una variació d’un joc anomenada “rackets”. Van descobrir que quan es colpeja una pilota desinflada contra una paret, bota de retorn de diferents maneres que fa al joc encara més difícil. El raquetbol va tenir un inici similar, però molt més tard. El 1949, Joe Sobek de Connecticut estava una mica avorrit amb les seves opcions d’esports en interior així que va combinar el seu amor pel tennis i l’handbol al raquetbol. Va crear un prototip de raqueta i el joc es va enlairar amb bogeria en els anys 70 i 80.

Aquí trobaràs les principals diferències entre raquetbol i esquaix.

Diferències entre raquetbol i esquaix: pilota i raquetes

Pilota i raqueta

Les raquetes per a tots dos esports van ser en algun temps fetes de fusta, però avui es fabriquen de materials compostos o metalls com el grafit i el titani. Les raquetes d’esquaix mesuren fins a 27 polzades de llarg, cinc polzades més que la mida màxima de la raqueta per raquetbol.

Les raquetes d’esquaix abans tenien cap rodó i semblaven raquetes de bàdminton, però, a inicis dels anys 80, van prendre forma de llàgrima similar a les del raquetbol. El cap és més gran en el raquetbol.

Les pilotes d’esquaix mesuren 4 cm en diàmetre. Les pilotes del raquetbol mesuren prop dels sis centímetres i boten molt més alt que les pilotes d’esquaix.

Diferències entre raquetbol i esquaix: dimensions de les pistes

Les dues pistes són tancades però la superfície i mida són diferents. La pista de raquetbol mesura 20 per 40 per 20 peus; una pista de esquaix mesura 21 per 32 per 15 peus. Cada superfície, incloent el sostre, es considera dins de pista en el raquetbol mentre que a l’esquaix el sostre no està inclòs en els seus límits de joc.

Existeixen també línies límit al llarg de les parets frontal i posterior de la pista d’esquaix a més d’una línia límit al llarg de les parets laterals. A més, una tira de metall de 19 polzades d’alt es considera fora a l’esquaix a la base de la paret frontal.

Diferències entre raquetbol i esquaix: serveis

A un jugador d’esquaix se li permet només un servei a l’inici de cada punt, mentre que els jugadors de raquetbol, ​​com en el tennis, tenen dos serveis. Al esquaix, la pilota es colpeja en l’aire sense deixar que boti primer. Al raquetbol has de permetre que la pilota boti una vegada abans de colpejar-la.

El servei al raquetbol pot colpejar en qualsevol part de la paret frontal i ha rebotar darrere de la línia anomenada “línia curta”. En l’esquaix, qui serveix ha de col·locar la pilota en un de dos quadres alterns de servei i la pilota ha de colpejar per sobre de la tira de metall però per sota de la línia de servei per prendre com a bon servei.

Puntuació

Jugant a squaix

En tots dos esports has de guanyar per dos punts; l’esquaix puja a nou punts en un joc normal i a 11 en un torneig. Els jocs de raquetbol pugen a 15 punts però només pots guanyar punts en el teu propi servei.

Com en el tennis, un jugador d’esquaix guanya un punt en guanyar les volees sense importar qui hagi servit. La contestació al servei és bona en l’esquaix si la pilota colpeja la paret frontal per sobre de la tira de metall i sense permetre que la pilota boti dues vegades.

Al raquetbol tampoc es permeten dos bots de la pilota però ha de colpejar la paret frontal abans de tocar el pis. Al esquaix, has de guanyar tres jocs per guanyar el partit; al raquetbol només has de guanyar dos.

Aquestes són les principals diferències entre raquetbol i esquaix, ¿amb quin et quedes?